Понякога, когато умът му засече, един рекламист си пуска шоуто по

...
Понякога, когато умът му засече, един рекламист си пуска шоуто по
Коментари Харесай

Трябва да мислиш творчески, а блокираш...

Понякога, когато мозъкът му засече, един рекламист си пуска шоуто по награждаването на най-хубавите рекламни произведения на годината. Просто по този начин. За ентусиазъм.

А може и да не е единствено тогава. Прави го и когато мързелът го налегне. Когато е отчаян. Или може би некомпетентен.

Случва се и това, само че в същото време всеки изтощен човек с дълготраен опит в рекламата може да ви каже следното: в тази специалност няма нищо по-трудно от това да вземеш концепция . И доста постоянно това може да се избегне, в случай че организацията вложи интензивен труд и последва набор от правила, които водят до огромно изобретателно благосъстояние.

Ние, рекламистите не сме художници. Ако Пикасо е чувствал, че креативните му сокове пресъхват, е можел да си вземе ден отмора. По принцип се счита, че особено той е бил предан толкоз доста на изкуството, че в никакъв случай не си е вземал почивен ден, само че въпреки всичко е имал опция да го направи. В рекламата нямаме тази привилегия. Плаща ни се да мислим, сътворяваме и убеждаваме. Клиентите ни не разполагат нито с времето, нито с парите да седят и да ни чакат, до момента в който мозъкът на криейтив шефа се отблокира.

Коледната реклама на Apple (видео)

Тогава по какъв начин може да се избегне казусът с рецесията на създателя? Един от сигурните способи е като се сътвори избран способ, по който се работи в даден план. Мнозина измежду хората на криейтива имат проект, към който се придържат прецизно. Той им оказва помощ да не доближат до обстановката с пресъхналия бунар на творчеството. Или да не се натрупа в тях вътрешно напрежение, от което могат да се разболеят.

Специалистите оферират следния съвет:

- Опитвайте да записвате всичко, което знаете за продукта или услугата, без значение къде . На хартия или в електронен вид. На записка, залепена на стената или като схема.

- Съхранявайте всякаква информация, която смятате, че ще ви бъде потребна . Събирайте данните в компанията на сътрудник.

- След това седнете за известно време и прегледайте всички събрани от вас данни . Пресейте ги. И след това помислете за начало на концепция за акция, реклама или девиз.

Винаги би трябвало да сте си обезпечили време подсъзнанието ви да свърши работата. 90% от времето най-хубавите хрумвания идват от правенето на мощни проучвания и зареждането им в мозъка. Той, от своя страна, ще ви възнагради за тежкия труд като свърже две видимо раздалечени и несъвместими хрумвания в едно гениално цяло.

Пол Шугит в advertising.about.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР